Wednesday, May 6, 2009

belajar agama bukan untuk menghukum.

temu lagi kita dalam ruangan blog saya. kali ini saya bukan hendak menceritakan mengenai diri saya tetapi kerisauan saya terhadap umat akhir zaman. kerisauan saya terhadap agama ALLAH. agama yang di bawa oleh nabi muhammad saw.agama sepanjang zaman hingga kiamat nanti. kerisauan ini yang membuatkan aku semakin takut. semakin takut untuk menghadapi dunia yang kian di jadikan sembahan oleh ramai manusia. kenapa saya cakap begini?.sebab umat islam sekarang lebih mementingkan dan mengejar dunia yang kian musnah dan tidak memikirkan nasib di akhirat. mereke lebih sibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang melalaikan. bayangkan, kerja lebih penting dari solat, belajar lebih penting dari solat, cari duit lebih penting dari solat dan macam-macam perkara yang lebih penting dari solat. nauzubillah. di mana kita letakkan ALLAH Tuhan yang menciptakan kita?kenapa kita sombong kepada ALLAH sedangkan segala nikmat, segala kebahagiaan allah kurniakan kepada kita langsung tiada penghujungnya. tapi kita masih leka, lalai dalam mengingati allah. apa yang kita tahu, kejar kehidupan di dunia yang tak kekal mana pun. jika allah mengarahkan bumi ini terbalik, maka dalam sekelip mata bumi ini akan patuh pada allah dan akan melaksanakan suruhan allah. bumi yang besar ini pun patuh kepada allah, tapi kita yang kecil dan lemah ini terlalu sombong akan hukum allah. nauzubillah.

sahabat-sahabat yang saya sayangi, ingatlah sedang kita sibuk dengan dunia, dunia pula berlalu pergi. makin dekat dengan kehancuran. tapi kita, makin lupa yang kita ada tanggungjawab yang pelu kita laksakan. "amar maaruf nahi mungkar"..ajak orang ke arah kebaikan. ajak umat islam sentiasa berjemaah di masjid, ajak umat islam mencintai umat islam yang lain dan ajak ke arah usaha untuk mendapatkan redah allah dunia dan akhirat.itulah tanggungjawab yang perlu setiap orang yang mengaku "tiada tuhan selain allah dan nabi muhammad pesuruh allah" pikul dalam diri.ingatlah sahabat, hidupkan agama dalam diri kita, hidupkan amal yang nabi ajar dalam hidup kita, hidupkan amal para ulama dalam hidup kita, insyallah allah pasti bersama.

berbalik kepada title untuk blog saya kali ini. ada setengah orang yang sering menghukum orang lain. mereka menganggap yang mereka hebat. sedang kan nabi muhammad tidak pernah menyalahkan orang lain.tidak pernah mengutuk-ngutuk orang lain. tapi kita ni bila nampak orang tak pergi masjid kita kata mereka hina, mereka jahil, mereka jahat sedangkan perkara yang utama kita perlu buat ialah mengajak mereka ke arah kebaikan. doakan mereka. tapi tidak, kita salahkan mereka, caci mereka, dan macam-macam lagi yang kita lontarkan kepada mereka. adakah kita jamin yang kita ni di terima allah?
tidak bukan.
kita hanya hamba allah yang hina, sering leka, sering lupa dan macam-macam lagi. ingatlah, tiada manusia yang sempurna, seperti orang kata ada manusia buruk dan cantik, tapi bagi saya, manusia di jadikan allah tiada yang buruk cume berbeza. begitu juga dengan tahap iman kita, kita tak tahu iman orang lain macam mana, amal orang lain macam mana, keikhlasan mereka kepada allah macam mana, jangan kita suka-suka hendak menyalahkan orang lain. muhasabah diri kita, hebat ke kita ini, bagus ke kita ini, jangan jadi di akhirat nanti ada golongan yang banyak amal nya tapi bila di timbang, langsung tiada nilai di sisi allah. nauzubillah.

untuk itu, ingatlah, "Belajar agama bukan untuk menghukum orang sebaliknya menyiapkan diri untuk sahut arahan allah dan meninggalkan tegahan allah. sentiasa mengajak orang ke arah kebaikan..

ya allah, jauhkan aku dari fitnah dunia, dari fitanh dajjal, selamatkan umat akhir zaman in ya allah, kuatkan hati kami untuk menjadi pembantu agama mu..amin..

doakan saya, family dan kawan-kawan.

salam

No comments:

Post a Comment