Thursday, September 17, 2009

SELAMAT HARI RAYA KEPADA SEMUA KAWAN-KAWAN SAYA DAN SEMUA YANG KENAL SAYA. MAAFKAN KESALAHAN YANG SAYA LAKUKAN.

Jadilah lelaki yang soleh dari sibuk cari wanita solehah..

Betul kata mak, "kalau nak anak orang kenela jadi baik dulu, ada duit dan cukup segalanya..agama pun kene mantap dan num one yang perlu di jaga, barulah boleh ajar isteri dan anak-anak..".antara kata mak yang cukup power..

Lelaki bila di tanya apakah ciri-ciri wanita yang di idam-idamkan, ramai yang menjawab, bertudung, tak pakai ketat-ketat, sopan, pandai masak dan macam-macam ciri-ciri yang baik-baik. kadang-kadang keinginan mereka tanpa mereka sedar, layakkah mereka mendapat wanita seperti yang mereka inginkan..? tepuk dada tanya iman. saya bercakap tentang diri saya yang masih jauh untuk menjadi lelaki baik tetapi bagi saya, dari mencari wanita solehah, lebih baik kita sendiri berusaha menjadi lelaki soleh. sedar tak sedar banyak kekurangan yang ada pada kita sebagai lelaki. dan bagi wanita, ,mereka mahukan lelaki yang akan mereka kahwini mempunyai ciri-ciri yang mantap untuk membimbing satu bahtera bergelar perkahwinan.

kepada wanita, fikirkan betul-betul bakal suami anda. kerana anda inginkan satu perkahwinan yang kekal dan bahagia. bagi lelaki pula, syabas dan tahniah sekiranya anda mempunyai kesedaran untuk menjadi lelaki yang soleh dan bertanggungjawab.

kepada lelaki yang mengaku lelaki, untuk menjadi lelaki yang baik dan hebat dan paling penting lelaki yang soleh, perkara yang perlu di utamakan dan di pandang serius ialah SOLAT. Solat yang di lakukan dengan penuh rasa iman dan ikhlas untuk sujud pada ALLAH SWT akan memberi impak yang besar kepada hati kita. lagi-lagi di lakukan secara berjemaah.. tetapi solat yang di lakukan seperti super hero the flash tidak akan memberi kesan apa-apa kepada hati kita. percayalah wahai kaum lelaki, kita akan mempraktikkan apa yang kita lakukan dalam solat di luar solat kita. contoh, kita berniat solat kerana ALLAH dan bukan kerana makhluk, jadi apabila di luar solat nita kerana ALLAh tetap di utamakan sekiranya kita ingin melakukan sesuatu perkara.dalam solat ada doa dan bila di luar solat, tak kiralah kita dalam keadaan bahagia atau susah, kita akan berdoa kepada ALLAH.

kadang-kadang ramai lelaki yang mahukan isteri yang tidak tinggal solat, tetapi diri sendiri masih kalah untuk bangun solat subuh, masih lemah untuk gerakkan kaki melangkah ke masjid. solat mereka pandang ringan. kata meraka, lepas kahwin baru berubah. ini silap. ini adalah satu kezaliman yang di lakukan kepada wanita yang akan di kahwininya. lelaki adalah pemimpin untuk wanita. tanggungjawab lelaki kepada wanita yang di kahwininya amat besar. minta maaf kepada kaum wanita sekiranya ada lelaki yang kahwini seorang wanita kerana nafsu lelaki.

berbalik kepada lelaki, marilah kita sama-sama berusaha menjadi lelaki yang hebat dalam semua perkara terutama agama kita yang merangkumi pelbagai perkara yang perlu dilakukan untuk memenuhi tuntutan sebagai seorang muslim. Biar kita menjadi lelaki soleh dari mencari wanita solehah tapi dalam masa yang sama kita lemah dari semua aspek.

insyallah...