Friday, September 4, 2009

Marah di Bulan Puasa.

Ramadhan kali banyak mengajar saya erti sabar. dan ramadhan kali ini juga tahap marah saya menjadi-jadi. salah sikit nak marah.mungkin sebab tension fikirkan study saya gagal kuasai sikap marah saya. saya minta maaf kepada kawan-kawan yang pernah di marahi saya. inilah kelemahan terbesar saya yang masih tidak dapat di kawal.

banyak kesan negatif akan terjadi kepada diri kita sekiranya kita tidak mengawal kemarahan kita. antaranya kesannya adalah terhadap kesihatan kita. dan hubungan antara kawan-kawan kita. hubungan antara masyarakat sekeliling dan paling penting sikap marah akan membuatkan hati kita keras dan sukar untuk memaafkan orang lain.

itulah sebabnya rasulullah saw menyebut sehingga tiga kali perkataan jangan marah. kerana marah badan binasa. kita tukar sikit ungkapan kerana mulut badan binasa. lagi-lagi kita marah di bulan yang mulia ini. penat dapat tapi pahala kurang.

saya cuba mengambil kesempatan dalam bulan yang mulia ini untuk mengubah dan mengurangkan sikap panas baran saya. antara usahanya adalah dengan membaca al quran, berzikir dan qiamulail dan usaha yang lain adalah dengan cara berdoa. alhamdulillah sikit sebanyak ia membantu saya dalam usaha mengurangkan sikap panas baran saya. tapi kadang-kadang terlajak juga. rasa bersalah sangat kepada kawan yang pernah di marahi saya. maafkan saya. insyallah saya akan teruskan usaha megurangkan kemarahan ini.

No comments:

Post a Comment