Saturday, July 11, 2009

agama bukan sahaja untuk diri tapi untuk semua.

sahabat-sahabat yang di rahmati ALLAH swt, bertemu lagi kita dalam blog kali ni. more islamic dan fokus unuk pemantapan hati. alhamdulilah, dalam persekitaran orang semakin lupa kepada ALLAH, ALLAH tetap izinkan kita merasai nikmat yang terlampau banyak. paling besar adalah nikmat nyawa kita. ALLAH izinkan kian untuk bernafas tiap masa. jantung bekerja keras untuk mengepam darah dan membekalkan oksigen. begitu juga nikmat pendengaran kita, nikmat penglihatan kita dan berbagai-bagai nikmat kurniaan ALLAH kepada hambanya walaupun hambanya sering lalai dan alpa dalam mengingati ALLAH. nikmat -nikmat itu semua adalah dari keizinan ALLAH yang maha penyayang buat hambanya. insyallah sahabat-sahabat yang di kasihi ALLAH, cuba kita renungkan apa akan jadi kepada kita sekiranya kita bukan penganut agama yang di bawa oleh nabi Muhammad SAW ini. mana arah tuju kita. mana pegangan kita. mana hati kita. mungkin hidup kita tanpa arah tujuan..dan apa akan jadi kepada kita bila di akhirat nanti...bayangkan kita hanya nampak nabi bersama dengan umat yang di beri syafaat lalu di depan kita dan menuju ke syurga yang kekal manakala kita bersedia pembalasan ALLAH akibat kedegilan kita untuk membenarkan kata-kata ALLAH. ya ALLAH, jauhkan semua ini dari diri kami..

sahabat-sahabatku, agama amat penting bukan sahaja dalam diri kita tapi diri setiap muslim dan non muslim..agama bukan sekadar untuk infradhi tapi perlu jam'iat. perlu untuk masyarat. itu yang nabi ajarkan kepada kita..tak kan kita nak beramal sendiri tetapi masyarakat di sekililing kita semakin hanyut dengan dunia yang menipu kita ini.semakin jauh untuk agama. semakin di lupakan solat dan amalan lain..setengah orang yang mengelar diri mereka cerdik agama hanya pandai bercakap tanpa ada perlaksanaan. bila diundang memberikan ceramah tentang agama, mereka meletakkan harga yang tinggi..ya ALLAH, apakah ini?agama di komersialkan. inilah antara masalah orang islam hari ini.

sahabat-sahabatku, agama yang nabi muhammad bawa ini adalah agama untuk seluruh alam. bermula di mekah dan madinah, kemudian berkembang ke seluruh semenanjung arab dan apabila nabi SAW wafat, sahabat-sahabat nabi SAW meneruskan dengan mengembangkan ke seluruh dunia dan kesannya hingga ke hari ini. ini menunjukan agama itu adalah untuk semua orang. bukan untuk nabi SAW sahaja. dalam konteks kita pada hari, kita perlu sentiasa berusaha untuk menyedarkan orang lain keyakinan terhadap agama. sentiasa sedarkan mereka tentang pahala dan dosa, syurga dan neraka, sejarah-sejarah tentang sahabat nabi..kita perlu sentiasa sedarkan merka dengan perkara beguti supaya hati-hati mereka menjadi lembut untuk agama dan seterusnya mempunyai keinginan untuk belajar dengan lebih mendalam tentang agama.

percayalah sahabat, sekiranya kita membantu agama ALLAH, ALLAH akan membantu kita dalam setiap perkara.bantulah sahabat kita yang masih mencari-cari untuk agama. sentiasa berjumpa dengan masyarakat dan ambil perhatian untuk mereka. tanamkan rasa kasih sayang dan kesian kepada mereka yang masih jauh dengan agama dan sentiasa berdoa kepada ALLAH supaya hati kita dan mereka lembut untuk agama.insyallah..


cintai islam..

No comments:

Post a Comment